WOZ-waarde en Huurders

Waarom bezwaar ook voor huurders financieel voordelig kan uitpakken

Ook Voor Huurders, niet alleen voor huiseigenaren

De WOZ-waarde is met name relevant voor huurders van sociale (niet-geliberaliseerde) woningen, waarbij de maximaal toegestane huur­prijs van de woning onder de liberalisatiegrens ligt. Woon je in een sociale-huurwoning? Dan kun je dus mogelijk geld besparen door bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Dit geldt des te meer als je reeds bijna de maximale huur betaalt.

Huurverlaging

Bij een sociale huurwoning wordt de maximale kale huurprijs berekend volgens een puntensysteem. Bij dat puntenaantal hoort vervolgens een maximale huurprijs. Er worden punten toegekend voor onder meer de oppervlakte van de vertrekken, bepaalde voorzieningen, maar óók de WOZ-waarde. Indien naar aanleiding van een bezwaarschrift de WOZ-waarde wordt verlaagd, maak je dus kans op een huurverlaging, of geen of minder huurverhoging.

Neem nu het volgende rekenvoorbeeld. Stel jouw woning heeft momenteel 120 punten, met een toegestane maximale huur van € 619,30 (tarief 1 juli 2020). Je betaalt momenteel aan huur € 600. Onder deze omstandigheden bestaat er geen recht op huurverlaging. Na het succesvol maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde heeft de woning in totaal nog maar 110 punten, wat gelijk staat aan een maximale huur van € 564,45. De huur is nu wél hoger dan wat maximaal is toegestaan, zodat recht bestaat op huurverlaging. 

Al met al is het bezwaar maken tegen de WOZ-waarde dus ook zinvol voor jou als huurder. Bovendien betekent een lagere WOZ-waarde ook dat een eventuele huurverhoging mogelijk kan worden geweigerd. Immers mag door de stijging de huur niet hoger worden dan de maximaal toegestane huur.

Met de Huurprijscheck van de Huurcommissie bereken je makkelijk hoeveel punten jouw woning heeft en wat de bijbehorende maximaal toegestane huur is. Betaal je meer dan is toegestaan? Je kan in dat geval terecht vorderen dat de huur moet worden verlaagd.

Leg de WOZ-beschikking van de gemeente dan ook niet zomaar ter zijde. Maak bezwaar.

  • Is iets niet duidelijk?

    Onze helpdesk staat altijd voor je klaar als je vragen hebt.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.